{ "title": "Arap Babunu", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/arap-babunu-213.jpg", "date": "20.01.2024 07:08:53", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Arap Babunu; Köpeksi maymunlar familyasına ait olan bir Babun türüdür. Doğal yetişme ve yaşam alanları, Eritre, Mısır, Sudan, Somali, Habeşistan, Yemen ve Suudi Arabistan ülkeleridir. Arap Babunları eski mısır inanışına göre kutsal sayılan hayvanlardan birisidir. Bu sebepten dolayı bu türün diğer bir ismi de Mısır Babunu olarak geçmektedir. Diğer tüm Babunlar da olduğu gibi Arap babunun da seksüel dimorfizm vardır. Erkek cinsinin başının etrafında aslan yelesini andıran uzun tüyler varken dişilerinde bu tüyler yoktur.

Arap babunu yaşam alanı özellikleri nelerdir?

Arap babunlarının yaşamsal alanlarının birincil özelliği yarı çöl araziler olmasıdır Habeş Babunları kendi aralarında sürüler meydana getirerek yaşarlar. Bu kurulan sürülere de harem adı verilir. Bunlara nazaran bazı babunlar şehirlerde yaşar ve sokak köpekleri ile çöpleri karıştırarak yaşamlarına devam ederler. Hatta o kadar iç içe bir hale gelmişlerdir ki, bazı babunlar köpek yavruları çalarak yetiştirme eğilimi gösterirler.

Arap babunlarının beslenmesi

Arap Babunları, böcek ve bitkiler ile beslenen bir maymun çeşididir. Onların doğadaki tek düşmanları ise aslanlar ve leoparlardır. Her ne kadar bu iki hayvan türünün yaşam alanlarında hayatlarına devam etmeseler de Arap Babunlarının yaşamları türleri tehlike altındadır. Arap Babunları başlarında tek bir lider olmadan gruplar halinde yaşayan hayvanlardır. O nedenle de beslenmelerinde de toplu halde hareket ederler. Grupları içerisinde lider olmadığından genellikle aileler halinde olurlar ve aile bir erkek reis vardır. Arap Babunlarının grupları en az yüz bireyden meydana gelir. Bu bireyler ailelere bölünerek devam eder. Arap Babunlarının erkekleri sinirli ve gergin yaratıklar olduklarından dişilerini aşırı derecede hırpalayan hayvanlardır.
" } ] }