{ "title": "Beyaz Yüzlü Saki", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/beyaz-yuzlu-saki-7628.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:13", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Beyaz yüzlü saki, Yeni Dünya Maymunları grubundan olup bir piramit familyasıdır. Güney Amerika'nın kuzeyi ve ortasında yaşamakta olan bu familya iki alt familyaya ayrılırlar. Birinci olarak Callicebinae alt familyası yalnızca titi cinsini içermektedir. İkinci olarak ise Pitheciinae alt familyası yalnızca saki, uakari ve sakallı saki cinslerini kapsamaktadır. Familyaya 43 tane yaşamakta olan türün yanında bir de soyu tükenmekte olan antil maymunları da vardır.

Beyaz Yüzlü Sakinin Özellikleri Nelerdir?

Beyaz yüzlü sakilerin boyu genel olarak 23- 57 cm arasında ve çoğu cinslerde kuyruk neredeyse bir o kadar uzundur. Sadece uakari cinsinin kuyruğu vücudunun yarısı kadar uzunluğundadır Ağırlıkları genel olarak 0,5 ve 3,5 kg arasındadır. Sık tüyleri bulunan bu sakilerin postlarının rengi ise siyah, gri, beyaz ve kahverengi olarak değişir. Yüzleri kısmen çıplak olabilir ya da beyaz renklidir. Tutunma olarak değil yalnızca dengelerini sağlamak amacıyla kullanmış oldukları kuyrukları da post ile kaplıdır.

Beyaz Yüzlü Sakilerin Yayılımı

Sakiler yalnızca Güney Amerika'da yaşamaktadırlar. Birçok türleri Amazonas bölgesinde, Kolumbiya'nın güneyinden Bolivya ve Brezilya'ya uzanan bir bölgede yaşarlar. Sadece titi türüne ait birkaç tür Brezilyanın Güneydoğusunda yaşamaktadır. Çeşit çeşit orman türlerinde yaşarlar, tropik ormanlarında, kuru ormanlardave dağlıkda rastlanma imkânı vardır.

Beyaz Yüzlü Sakilerin Yaşam Şekli

Sakiler genel olarak ağaçta yaşayan gündüz faal maymunlarıdır. İyi bir tırmanışçılardır ve ömürlerinin büyük bir bölümünü ağaçta geçirmektedirler. Genel olarak dört ayak üzerinde yürürler yalnız türden türe farklı miktarda atlayarak da gezinirler. Farklı büyüklükte olan gruplar arasında yaşarlar; sakiler ve titiler ömürleri boyunca eşine sadık kalılar. Sakallı olan sakiler ve uakariler ise 50 bireye kadar üyesi olan gruplar arasında yaşar. Büyük gruplarda gıda aramaya çıkıldığı zaman küçük gruplara bölünürler. Akşam uyuma saatinde ise tekrar bir araya gelinir. Sakiler birbirleri ile iletişim kurmak için birçok farklı sesler çıkarabilirler. En fazla dikkat çekici ses onlar için ince çığlıklar ve kuşun ötüşünü anımsatan seslerdir.

Beyaz Yüzlü Sakilerin Beslenmesi

Genel olarak hepçilerdir fakat bütük bir kısmı ise bitkisel gıdalardan beslenirler. Titi cinsi neredeyse sadece meyve ile beslenir, Diğer cinsler ise çekirdek ve sert kabuklu meyveleri tercih eder. Genel olarak bütün cinsler daha çok böcek ve küçük hayvanlardan beslenirler.
" } ] }