{ "title": "Dişi Maymun", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/disi-maymun-3162.jpg", "date": "19.01.2024 18:40:13", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Dişi Maymun, tropikal bölgelerde yaşamını sürdüren birçok farklı türe sahip olan memeli bir hayvan türüdür. Boyları 10 cm ile 1 metre arasında değişmektedir. Kilo ağırlıkları 5-30 kilo arasında olup vücut ve boy yapılarına göre artış gösterir. Kısa veya belirli uzunlukta kuyruğu vardır. Doğal yaşam alanları tropikal yağmur ormanları olup en çok yaygınlık gösterdiği yerler: Avustralya ve Yeni Gine coğrafyasıdır. Dişi maymun, insan vücut yapısına benzemektedir. Yoğun koyu renkli tüyleri vardır. Kıvrak zekâ sahibi olmaları diğer hayvan türlerinden daha önde özelliklere sahip olmalarına sebebiyet vermiştir. Kolayca ağaçlara tırmanmaları besin maddelerini rahatlıkla karşılayabilmesine imkân tanımıştır. Geniş çaplı yağmur ormanlarındaki gelişmiş uzun boylu meyve ağaçlarının varlığı beslenmeleri açısından önemlidir. Ayrıca yaprak, çiçek, böcek, sürüngen, yengeç ve doğada hazır halde bulunan birçok besin kaynağını tüketirler.

Dişi maymun cinsleri

Yaşadığı bölgeye göre gruplandırılır. Güney Amerika bölgesinde yaşayanlar yeni dünya maymunu, Afrika ve Asya coğrafyasında yaşayan eski dünya maymunu olarak iki bölüme ayrılır. Yeni dünya dişi maymunu eski dünya dişi maymununa göre daha küçük yapıdadır. Bu hayvanların uzun kol ve bacak yapıları ağaç dalları üzerinde kolayca sallanıp hareket etmelerini sağlar. Bazı dişi maymunlar uzun olan kuyruk kısımlarını iyi şekilde kullanıp hareketlerine yön vererek kavrama halleri için katkıda bulunurlar. Bilinen en küçük yapılı dişi maymun 'cüce ipek' olup kuyruğu yoktur. En büyüğü ise 'mandril 'maymun cinsidir. Bu tür dişi maymunlar Kolombiya, Brezilya ve Ekvator alanlarındaki yağmur ormanlarında yaşarlar.

Dişi maymun doğurgan olduğu için annelik duyguları da gelişmiştir. Erkem maymun cinsleri ile çiftleşerek ürerler. Her tür dişi maymunun kendine has üreme hücresi mevcuttur. Gebelik süreleri genellikle 257 gün olarak bilinmektedir.

Dişi maymun kafeste yaşar mı?

Her maymun türü gibi dişi maymun da kafes ortamında sağlıklı beslenirse ve uygun hava koşulları sağlanırsa yaşayabilir. Bu hususta önemli olan doğal yaşam alanından tamamen uzak tutulmamasıdır. Bahçeli alanda beslenmesi ortama kolayca adapte olmasını sağlar. Bunun yanı sıra beslenmesinde çeşitli meyve, sebze ve hazır mamalar önemlidir. Öte yandan dişi maymunların yavruları var ise birlikte yaşamaları daha uygun olacaktır.
" } ] }