{ "title": "Mandril", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/Mandril-78.jpg", "date": "21.01.2024 10:21:11", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Mandril, köpeksi maymunlar familyasında yer alan bir primattır. Mandril uzun bir burun yapısına sahiptir. Burun kemiklerinin yer iki tarafında belirgin olarak kemik köprüleri bulunur. Her çıkıntıda belirgin olarak görülmekte olan altı tane oluk vardır. Mandrilin burnunun üstünde yer alan yüzün orta bölümü burun deliklerine doğru uzanmakta olan kırmızı çizgiler vardır. Genç bir mandrilin burunları siyah renk olabilir. Dudakları, göz kapakları ve kaşları da beyaz renklidir. Çenesine doğru uzanan sarı renkte sakallar bulunur. Mandrilin ensesinde büyük bir yele bulunur. İri vücudun sırtında bulunan tüyler yeşilimtırak renktedir. Karın tüyleri ise sarımtırak bir ren bulunur. Mandrillerin butlarında tüyler bulunmaz, mor bir renkte ve çıplak deri görünümü vardır.

Mandril Yaşam Şekilleri

Mandriller Batı Afrşkanın Ekvatora yakın olan bölgelerinde ağaçlık ve kayalık alanlarında, yaşlı bir erkek cinsi tarafından yönetilmekte olan yaklaşık olarak 50 hayvanlık gruplar halinde yaşamlarını sürdürürler.

Yaşam alanları genel olarak Güney Kamerun, Gabon Ekvator Ginesi ve Kongoya kadar uzanır. Mandriller, yaşam alanları olarak daha çok tropik yağmur ormanları ve orman savan mozaiklerinde yaşamayı tercih ederler. Ayrıca savan alanları ve galeri ormanları, kıyı ormanları, kayaklık ormanlar, tarım alanları ve dere yataklarında da yaşamlarını sürdürürler.

Mandril Beslenme Şekilleri

Mandriller genel olarak hem etçil hem de otçul beslenen hayvanlardır fakat çoğunluk olarak bitki tüketirler. Bunların yanında mandriller toprak ve mantar tüketimi de yaparlar. Çoğunlukla omurgasız hayvanları ve özellikle karıncaları, termitleri, salyangozları, böcekleri, cırcır böceklerini, akrepleri ve örümcekleri yemeyi tercih ederler. Ayrıca zaman zaman kurbağa yumurtası, kuş, kaplumbağa, kirpi ve sıçanda yiyebilirler.
" } ] }