{ "title": "Maymun Türleri", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/maymun-turleri.jpg", "date": "21.01.2024 12:59:58", "author": "şahideyumlu", "article": [ { "article": "Maymun, Primatlar gurubunda olan memeli türdendirler. Bu tanımlama biyolojide yaygın olduğu maymunların, birçok içinde bulunduğu lemur, tarsiyeler, insanlar ile bilinen daha iki yüz atmış primatları da içine alır. Şimdiki zamanda bulunmuş olan maymun türleri çok eski zamanda görülen dünya maymunlarının torunları olmaktadır. Maymunlar akıllı dinamik ve sosyal hayvanlardır. İnsanlarla çok çabuk iletişim kurarlar ve çok kolay ağaçlara tırmanmaktadırlar. Bu maymunlar ağaçlar üzerlerinde rahatlıkla gezebilirler. Berberi şebeği türü denilen maymunlar, insansılar dışında olan her maymunun çok kısacık olsa bile kuyrukları vardır.

Maymun Türleri

Bazı maymun türleri haricinde genellikle uzun ve çok ağaçlık ormanların olduğu ve insanların olmadığı yerleri tercih ederler. Değişik maymun primat aileleri, çiçekler, böcekler, meyveler ve yaprakları yerler. Ufak memeliler, yengeçler akreplerle amfibilerle, sürüngenler ve hatta diğer maymun cinsleriyle beslenirler. Maymunlar ormanlarda, bozkırda, çölde ve hatta karlı soğuk dağlarda yaşayabilirler. Fakat daha çok Yeni Gine, Avustralya dışında, balta girmemiş yağmur ormanlarında bulunmaktadırlar.

Maymun

Türleri yaklaşık on beş santimetre uzunluğunda ve ağırlığı ise yüz yirmi gram dört gram gibi çok ufak oldukları gibi başka maymunlar yaklaşık bir metre uzunluğunda ve ağırlığı otuz beş kilo yetmiş yedi santim gibide çok büyük olurlar. Maymun isminin de Türk diline Arapçadan geldiği bilinmektedir.

Pençeli maymun türü

Arka ayakları ön ayaklarından daha uzundur. Uzun ve fırça biçimindeki kuyruklarını kavraya bilme özellikleri yoktur. Kulakları uzun, kulak kafa ve omuzları üzerinde püskül şeklinde tüyler bulunur. Gündüzleri işlektirler ve omnivor beslenirler. Ağaçlardan çok fazla inmezler ara ara yere inerler.

Eski dünya maymun türleri

Burnundaki delikler birbirine yakındır. Yaradılışları gereği aşağıya bakar. Ağızlarında tam otuz iki diş bulunur. Gibbonlardan itibaren kuyruk bulunmaz. Eyer kuyrukları varsa kavrayıcı özellikte değildirler.

Köpeksi maymun türü

Göğüste ki kemikleri daracık, göğüs kafesleri de çıkıktır. Kuyrukları da vardır. Yüzleri çoğunlukla açıktır. Başka erkek türleri dişilerin ilgisini çekmek amacıyla renkli vücut bölgesine sahiptirler.

Burunlu maymun türü

Arka ayakları kollarından daha uzundur. Kuyrukları da çok uzun yapıdadırlar. Elleri beş parmaktır çoğunlukla körelmiştir. Büyük mideleri çok bölmelidir. Keskin dişleri düzgün oluklu ve çiğnemeye müsait bir yapıya sahiptirler.

Gibbonlar

Başları küçük ve yuvarlak şeklindedirler. Ön tarafı arka taraftan daha uzundur. Bu tür maymunların bacakları vücuda oranla başka maymunlardan daha fazla uzundur. Kuyrukları da yoktur. Ormanlık alanlarda çok hızlı hareket eden hayvanlardır. İnsansı maymun gurubunda olan goriller beyin organı beden ile kan yapısıyla, DNA bakımından insanlara en çok benzeyen gruptur, kuyrukları yoktur. Kolları bacakları daha uzundur. Gövdeleri ve özellikle de omuzları bütünüyle tüylerle kaplıdır. Kızdıklarında bağırırlar göğüslerinden bir kese şişer. Kısacık boyları çok hafif bedenleriyle cüce lakabını almışlardır. Ancak bu cüce vücutlarına rağmen kendilerinden çok fazla yükseğe zıplarlar. Zıplama yetenekleri olduğundan beş metre yükseğe atlamışlardır. Hint şebeklerini gerçi hepimiz biliyoruz. Kan gruplarında geçen “RH” kelimesinin kaynağı bu türdür. Irklarına göre daha kısa bir yaşama sahiptirler. Yirmi beş sene tek yaşarlar. Latince de rhesus diye bilinirler.
" } ] }