{ "title": "Pamuk Başlı Tamarin", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/Pamuk-Basli-Tamarin-97.jpg", "date": "21.01.2024 05:47:42", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "Pamuk başlı tamarin, genel olarak 500 gram ağırlıkları vardır ve dünyanın en küçük maymunu olarak adlandırılır. Soyu Critically Endangered yani Kritik olarak tehlike altındadır. Dünyadaki en ender bulunan primatlardan birisidir. Toplam olarak 6.000 birey kaldığı tahminler arasındadır. Kuzeydoğu Kolombiya'da yaşamakta olan pamuk başlı tamarinler 1950 yıllarında yaşamış oldukları bölgenin yüzde beşinde yaşarlar. Taksonomide Pençeli maymunlar ailesinde yer alırlar. Pamuk başlı tamarinlerin konuşmaları tam olarak çözülen ilk primattır.

Pamuk Başlı Tamarin Görünüşleri

Almanlar tarafından görüşleri nedeni ile pamuk başlı tamarinle Liszt Maymunu demektedirler. Dişilerinin doğum yapabilmeleri için en az 350 gram olabilmesi gerekir. Averaj ağırlıkları ortalama 432 gramdır. Kuyruksuz 20-25 cm arası, kuyruklu ise 33-41 cm arası olabilirler. Kafalarında bulunan büyük bir tüy topu vardır ve adını da bu toptan almaktadır. Pençeleri genel olarak sivridir ayakları ise özellikle arka ayakları tavşana benzemektedir.

Pamuk Başlı Tamarin Habitatları

Kuzeybatı kolombiyada Cauca ve Madgelena nehirleri arasında kalan alanlarda yaşamaktadırlar. Birincil ve ikincil yağmur ormanlarında görülebilirler fakat birincil yağmur ormanlarında bulunmakta olan Pamuk Başlı Tamarın sayısı olduka fazladır. Eğer doğada pamuk başlı tamarı görmek istiyor iseniz Tayronga Milli Parkında oldukça fazla görebilirsiniz.

Pamuk Başlı Tamarin Davranış ve Konuşma Dili

İnsanlara karşı tehdit savurmadıkları sürece meraklı tavırları ve barışçıl davranışları vardır. Konuşma dilleri tam olarak çözülen ilk primattır.

Pamuk Başlı Tamarin Üremesi

Üreme birçok primatta görüldüğü gibi yılın herhangi bir dönemlerinde gerçekleşmektedir fakat genelde doğumlarını yağışlı döneme getirmeye çalışırlar hamilelik süreçleri sonrası 2 yavru dünyaya getirirler ve 1 yıla aşkın zamanda annelerinin yanında ayrılmak istemeyen yavrular hayatlarının ilk üç aylarını annelerinin sırtlarında geçirirler.
" } ] }