{ "title": "Proboscis Maymunu", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/Proboscis-Maymunu-35.jpg", "date": "19.01.2024 04:01:19", "author": "Batuhan Muhammet Özçelik", "article": [ { "article": "Proboscis Maymunu, Eski Dünya maymunlarından olup Colobinae familyasına aittir. Bu maymun türü Asya kıtasının en büyük maymun türü olarak bilinmektedir. Diğer maymunlara göre farklı fiziksel özelliklere sahip olan proboscis maymununun ne yazık ki soyu tükenmek üzeredir. Bu yüzden proboscis maymunun yaşadığı Güney ve Doğu Asya'daki Borneo adasına avlanma yasağı getirilmiştir. Endemik bir tür olan proboscis maymununu daha yakından tanıyalım.

Proboscis Maymunu Özellikleri Nelerdir?

Proboscis maymununun fiziksel ve ayırt edici özelliği uzun burnudur. Erkek proboscis maymununun burnu dişiye göre daha uzundur. Erkeğin burnu 10 santimetre boyutundadır. Dişinin burnu erkeğe oranla daha kısa olsa bile diğer türlere nazaran büyüktür. Erkek proboscis maymununun boyu 65-71 santimetre arasında ve ağırlıkları yaklaşık 30 kiloya ulaşmaktadır. Dişi proboscis maymununu ise 60-62 santimetre boyunda ve 15 kilo ağırlığındadır. Uzun burnuyla tanınan proboscis maymunu bu özelliğini kendisini ve dişiyi dış tehlikelere karşı korumak için iletişim kurmak için ve cinsellik için kullanmaktadır. Proboscis maymunlarının burunları tehlike anında kan ile dolduğundan normal seslerinden daha boğuk bir ses çıkararak birbirlerinin uyarırlar.

Proboscis Maymunu Yaşam Biçimi

Proboscis maymunları genellikle küçük gruplar halinde yaşarlar. Fakat toplu gezdikleri zamanlarda bile herkes kendi grubundan sorumludur. Gruplar tek erkek birkaç dişi ve yavrudan oluşur. Tek erkekli gruplarda erkek 7-8 yıl yaşadıktan sonra olgunlaşır ve sadece erkeklerin olduğu bir gruba geçerek yaşamını sürdürür. Proboscis maymunlarında dişiler yavrularının hayatı tehlikeye girmesin diye bazen gruptan ayrılmaktadırlar.

Proboscis Maymunu Üreme Süreci

Proboscis maymunları 5 yaşına geldiğinde cinsel olgunluğa ulaşmaktadırlar. Çiftleşme süreleri yarım dakika kadar kısa bir süredir. Proboscis maymunlar çiftleşme dönemi olarak kasım ve şubat aylarını seçerler. Proboscis maymunlarında yeni bireyin dünyaya gelmesi 170-200 gün sürmektedir.

Proboscis Maymunu Yaşamını Nasıl Sürdürür?

Proboscis maymunları sahilde ve nehir kenarında kolayca yaşamını sürdürmektedir. Ormanlarda yaşamayı seven ve yaşam tarzı haline getiren proboscis maymunu sarp kayalıkları, tropikal ormanları, bataklık ve kauçuk ormanlarını kendine ev belirlemiştir. Bu ortamlara adapte olan proboscis maymunu adada yaşadığından dolayı suyu sever ve su altında yaklaşık 20 metreye kadar dalabilir. Suda karşılaşabilecekleri tehlikelere karşı timsahlardan korunmak için bazı türlerinin ayakları perdeli olarak evrimleşmiştir.

Proboscis Maymunları Beslenme Şekilleri

Proboscis maymunlar mevsimsel değişikliğe göre yediği besinleri değiştirerek mevsimsel diyete girmektedirler. Haziran-Aralık aylarında körpe yapraklar yerken Ocak-Mayıs aylarında ise meyveyle beslenirler.
" } ] }