{ "title": "Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun", "image": "https://www.maymun.gen.tr/images/Sari-Kuyruklu-Yunlu-Maymun-63.jpg", "date": "19.01.2024 04:19:59", "author": "Batuhan Muhammet Özçelik", "article": [ { "article": "Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun, yeni dünya maymunları grubundan olan bir primat familyasından gelmektedir. Örümcek maymun gillerden olan sarı kuyruklu yünlü maymun familyanın kendi içinde ayrılan 5 cinsinden biridir. Diğer adı Oreonax olarak bilinir. Sarı kuyruklu yünlü maymunlar genellikle Orta ve Güney Amerika'da yaşamlarını sürdürürler. Sarı kuyruklu yünlü maymun Oreonax cinsini tek başına temsil eden bir türdür.

Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun Özellikleri Nelerdir?

Sarı kuyruklu yünlü maymunların boyları ortalama olarak 30-80 santimetre aralığında değişmektedir. Ağırlıkları 5-20 kilogram ve kuruk uzunlukları ise 90 santimetreye kadar çıkabilmektedir. Erkek bireyler kendisini ve ailesini dış tehlikelerden korumak için dişilere nazaran daha büyük ve ağırdır. Erkek maymunların rengi dişilere göre farklılık göstermektedir. Erkek maymunlar genellikle kahverengi, gri, kırmızı ve siyah tonlarındaki renklere sahiptir. Dişi ve erkek arasındaki bu farklılıklar üremede ve avlanmada ayırt edici özellik taşırlar. Sarı kuyruklu yünlü maymunların elleri pençe gibi açılmış kollar ve bacaklar vücuda oranla uzun ve başparmakları kısalmıştır. Baş parmağın kısalma durumu evrimleşmenin bir etkisidir. Sarı kuyruklu yünlü maymunların yetişkinlerinde 36 adet diş vardır. Bu dişler kesme ve ezme işlemlerinde oldukça kuvvetlidir. Çene yapıları kaslı ve güçlüdür.

Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun Yaşam Şekli

Sarı kuyruklu yünlü maymunlar genellikle ağaç tepelerinde ve dallarda yaşarlar. Yere indiklerine pek rastlanmamaktadır. Ağaç dallarında 4 ayak üzerinde durmayı severler. Ağaç dallarında zıplamayı daldan dala atlamayı kendilerine yaşam tarzı edinen sarı kuyruklu yünlü maymunlar kuyruklarını bu aşamada daldan dala geçişi kolaylaştırmada kullanırlar. Grup olarak yaşamayı seven örümcek maymunlar yaklaşık 100 bireylik gruplar halinde kavga etmeden dolaşabilir ve iletişim kurabilirler. Yem arama sırasında ise bu kalabalık grup bazen parçalara ayrılabilir. Sarı kuyruklu yünlü maymunlar aralarındaki iletişimi sesli şekilde kurar. Birbirine yolladıkları ses dalgaları sayesinde gruptaki bireyleri toparlarlar ve dıştan gelen tehlikelere karşı birbirlerini uyarırlar.

Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun Beslenme Şekilleri

Sarı kuyruklu yünlü maymunlar genellikle meyve yiyerek beslenirler. Bazı durumlarda ise bitki, çekirdek ve çiçek yiyerek de hayatta kalmayı başarırlar.

Sarı Kuyruklu Yünlü Maymun Üreme Süreçleri

Sarı kuyruklu yünlü maymunların genel olarak üremeleri seyrektir. Gebelik döneminde ve yavru doğduktan sonraki dönemde dişinin üstünde büyük sorumluluk oluşmaktadır. Yeni doğan sarı kuyruklu yünlü maymunun bakım aşaması yaşam tarzına alışması ve avlanmayı öğrenmesi uzun yıllar alır. Sarı kuyruklu yünlü maymunlar her iki senede bir gebe kalır ve yavrunun dişi karnındaki gelişimi ortalama 6-8 ay sürer. Bu süreç sonunda sadece bir yavru dünyaya gelir. Sarı kuyruklu yünlü maymun yavruyken 2 yıl kadar sütle beslenir. Yavrunun erginleşmesi 5-6 yılı bulmaktadır. Evcilleştirilen sarı kuyruklu yünlü maymunlar ise yaklaşık olarak 25 yıl kadar yaşayabilmektedir.
" } ] }